1. Lys
2. Vann
3. Venner
4. Selvvalgt tema
5. Komposisjon
Vi var ikke nødt til å ha bilder innen hvert av temaene, men det skulle være 10 bilder totalt.
Lys
Ideen var å få frem skyggene som ble dannet da lyset traff plankene. Bildet er blitt tatt fra froskeperspektiv. Lyset gir en varm følelse med at den hvite murveggen er gulaktig, og veggen er rød. Interessepunktet kommer først på lyset og beveges mot vinduet. Øynene følger også linjene fra lyset. Det er både vannrette og horisontale linjer i dette bildet. Plasten på høyresiden står mot treverket og sammen med lysstolpen rammer det inn det røde.
Bildet er blitt tatt med digitalkamera. ISO 800, lukkerhastighet 1/13 og blenderåpning f/3,3
Vann
På dette bildet var ideen å få frem små detaljer, samtidig som man ser ut over vannet. Fargene på bladene rammer inn bildet og skaper farge i vannet, slik at det ikke blir bare grålige farger. Her har vi horisontale linjer og linjer som blir gjentatt i en spiral. Treet på høyresiden skaper en trekant da det speiles i lyset. I dette bildet er lyset med på å skape liv i vannet. Interessepunktet er der kontrasten er størst mellom sort/hvitt, på høyresiden.
Bildet er tatt med kompaktkamera. ISO 100, lukkerhastighet 1/200 og blenderåpning f/2,4.
Dette bildet er tatt i froskeperspektiv. Her speiles skyggene i vannet. Det røde og de mørke stenene står i kontrast med det hvite badekaret. Her kan vi også se en kontrast mellom det menneskeskapte og natur, som var ideen til dette bildet. Lyset skaper en speiling i badekaret og liv i stenene. På dette bildet er interessepunktet på metallgjenstandene i badekaret. Strået på høyresiden er med på å ramme inn bildet, og jeg har passet på at metallgjenstandene ikke kommer fra et hjørne.
Bildet er tatt med digitalkamera. ISO 400, lukkerhastighet 1/150 og blenderåpning f/3,3.
Komposisjon
I dette bildet ønsket jeg å vise linjer og naturen mot det menneskeskapte. Her står fuglene i fin kontrast mot himmelen, og lyset skaper tekstur på taket. Interessepunktet ligger på fuglene. I dette bildet finner vi både horisontale og vertikale linjer. Dette er med på å skape interesse i bildet.
Bildet er tatt med digitalkamera. ISO 400, lukkerhastighet 1/210 og blenderåpning f/5,6.
Dette bilder har kontrast med runde og rette linjer. Poteten er i lysere farger enn plankene i bakgrunnen, dette skaper kontrast. Her kommer lyset ovenfra og dermed får vi skygge under planken og poteten, mens vi får lys på yttersiden. Interessepunktet ligger på øvre del av poteten, der som lyset treffer. Ideen var å få frem de røffe linjene i plankene og å skape ett interessant, men enkelt bilde.
Bildet er tatt med digitalkamera. ISO 800, lukkerhastighet 1/30 og blenderåpning f/3,3.
Her ville jeg vise kontraster mellom farger (rød og grønn) samtidig som jeg hadde kontraster mellom materiale. Vi får komplimentærkontrast og linjen skjærer bildet i en trekant. Vi finner også sort/hvit kontrast. Blikkfanget her er på stållinjen som skjærer sprekkene i muren. Krysset ligger i gylne snitt.
Bildet er tatt med kompaktkamera. ISO 160, lukkerhastighet 1/120 og blenderåpning f/2,4.
Selvvalgt tema - Natur
Her står de fargerike trærne i kontrast mot det gule jordet. Likevel får jordet en vakker tekstur av skyggene som lyset danner. Skyggene fra trærne strekker seg ut over jordet og skaper linjer som krysser mot linjene i jordet. Jordet har myke linjer og lyset skaper en varm følelse, samtidig som lyset på himmelen er skarpt. Blikkfanget finner vi i det gylne snitt, hvor skyggene krysser linjene på jordet. Jeg ville ha et bilde som hadde mer motiv i seg, men som samtidig var ryddig.
Bildet er tatt med digitalkamera. ISO 200, lukkerhastighet 1/280 og blenderåpning f/9.
Her ville jeg fange rødtonene i det midterste treet, og skape en komplimentærkontrast mot det grønne. De mørke stammene skaper linjer som skaper bevegelse i bildet. De står også i kontrast mot himmelen. Her ligger interessepunktet på det rød/oransje i det midterste treet.
Bildet er tatt med digitalkamera. ISO 400, lukkerhastighet 1/40 og blenderåpning f/4,5.
På dette bildet har jeg med hensikt latt bare halve oksen vise. Dette gir den et mer usikkert ansikt. Stolpen er med å ramme inn bildet, samtidig som tregjerdet i bakgrunnen skaper linjer. Stålgjerdet står i kontrast med himmelen og den sorte oksen. På dette bildet finner vi interessepunktet i hodet på oksen. Det er plassert i det gylne snitt og i sterk kontrast mot bakgrunnen og forgrunnen. Det gule skaper også en kontrast mot det mørke, og knyttes sammen mot mosen på stenen.
Bildet er tatt med digitalkamera. ISO 800, lukkerhastighet 1/100 og blenderåpning f/5,5.
Bildet er blitt beskjært og kontrasten er blitt økt.
Dette bildet har lys/mørk kontrast. Samtidig har det kontrast med by og natur. Lyset kommer ned fra venstresiden og treffer måken. Dette og skyene er med på å lage et mer dramatisk preg i bildet. Fuglen og utelyset er blikkfanget og sammen skaper de en rett linje som går igjen i bildet. Jeg likte ideen med at fuglen satt og nærmest skuet ut over byen.
Bildet er tatt med kompaktkamera. ISO 80, lukkerhastighet 1/1029 og blenderåpning f/2,4.
Hva har jeg lært?
Det som jeg har lært gjennom denne oppgaven er at tid er viktig. Ikke bare at man burde bruke den effektivt, men også da man tar bilder av bevegende motiver. For å få snittet og uttrykket slik som man ønsker, må en være rask. Lyset kan både skape bevegelse og stemning i bildet. Det kan skape en dramatisk effekt eller en følelse av varme og glede. Jeg har også lært at bilder burde ha kontraster, enten det er svart/hvitt eller organisk mot mekanisk. Dette gjør bildet mye mer interessant å se på.
Jeg valgte dette bildet som min favoritt med hensyn til kontrast, lys og komposisjon. I dette bildet finner vi flere ulike linjer: horisontale, vertikale, skrå og organiske. De organiske linjene skaper en kontrast mot de rette. Delen av et tre til høyre skaper en trekant ved hjelp av lyset. Lyset er også med på å skape liv i vannet og å speile trærne. Dette gir bildet mer farge. Vi kan se at det gule fra bladet kommer igjen fra trærne til venstre og mot høyre. Dette skaper en trekantform. Det er ikke bare kontraster i linjer, men vi finner også lys/mørk kontrast på bladet mot det mørke metallet og stenblokken. Blikkfanget finner vi akkurat der, hvor kontrasten er størst.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar