A good snapshot stops a moment from running away, Eudora Welty.

torsdag 13. desember 2012

De fem kategorier, del 2

Vi fikk i oppdrag å fotografere innen fem nye kategorier. Denne gangen var det:
1. Portrett
2. Striper, mønster og arkitektur
3. Collage
4. Lukker/blender
5. Dyr

Vi måtte ikke nødvendigvis ha bilder innen hver kategori, så lenge vi hadde en total av ti bilder.

1. Portrett

Jeg ønsket å fange det hverdagslige. Bildet er tatt i normalperspektiv for å gjøre det lettere for seeren å gli inn i bildet. Det grønne er i komplementærkontrast med det røde. Den sorte hunden skaper en kontrast mot den lysegrå bakken. Øynene følger de røde blomstene som glir inn mot midten, fortsetter i lyset på bilen og over på halsbåndet til hunden. Selve lyset er skarpt, men blir mykt da det presses og treffer mot husene. Med at hunden er på høyresiden skapes det en balanse mot plantene på høyresiden.
Bildet er tatt med digitalkamera, ISO 400, lukkerhastighet 1/250 og blenderåpning f/5,4

Her ville jeg spille på skygge og kontrast for å få frem uttrykk. Selve bildet er tatt i normalperspektiv. Lyskilden kommer fra høyre side og skaper skygge på venstresiden av ansiktet. Vi får gjentakelse av sirkler med øye og knapp. Mønsteret på skjorten er med på å skape interesse i bildet.
Bildet er tatt med digitalkamera, ISO 800, lukkerhastighet 1/30 og blenderåpning f/3,3

2. Striper, mønster og arkitektur

Jeg ville vise fram mønsteret man kan få om man står i en litt annen vinkel. Her har jeg tatt bildet i froskeperspektiv, hvor jeg ser opp mot motivet. Fargene er enkle, men tar da ikke bort oppmerksomheten fra mønsteret. Vi har sort/hvit kontrast med motivet, men også med linjene som skjærer bildet. Lyset er sterkest nedenfra og lager skygger. Det er nokså hardt og skarpt, og gir en metallisk og industriell følelse.
Bildet er tatt med digitalkamera, ISO 400, lukkerhastighet 1/200 og blenderåpning f/3,3

I dette bildet ville jeg få frem linjer og tekstur. Her lager bølgene en organisk tekstur som står i kontrast med båten sine rette linjer. Vi har komplementærkontrast med blått og oransje. Bildet er i normalperspektiv. Bølgene som båten lager danner en trekant som gir dybde i bildet. Bølgene fra de to båtene er på hver sin side og skaper balanse.
Bildet er tatt med digitalkamera, ISO 100, lukkerhastighet 1/640 og blenderåpning f/3,3

Her ville jeg vise en form et enkelt stålgjerde kan lage. Jeg ville få frem en effekt av at en ble dratt litt inn i bildet. Sirklene går helt ut til kanten slik at det ikke blir en "avkuttet" effekt hvor bildet stod i ro. Lyset kommer ovenfra og lyser opp linjene, man får da en lys/mørk kontrast mot senteret og bakgrunnen. Det grønne er med på å gi farge i bildet. Mot stålgjerdet får vi en kontrast mot natur og det industrielle.
Bildet er tatt med digitalkamera, ISO 800, lukkerhastighet 1/30 og blenderåpning f/3,3

3. Collage


Her har jeg satt sammen en collage bestående av et tårn, tre og grener. Jeg har også skapt en effekt av malingflekker for å binde bildet sammen. Ideen var å sende lyset mot tårnet og gjøre det dominerende og elegant. Det blå og hvite fungerer fint sammen og minner om greske bygg. I tillegg er lyset mot tårnet mykt og gult, og står da mot det blå som komplementær. 
Bildene som er blitt brukt er tatt med ulike kamera og ulike funksjoner. Tårnet og treet i forgrunnen hadde ingen informasjon, men grenene i bakgrunnen er tatt med kompaktkamera, ISO 100, lukkerhastighet 1/60 og blenderåpning f/2,4.

Her ville jeg bruke menneskekroppen som tema i bildet. Lyset er varmt og fungerer bra med den rolige, men interessante bakgrunnen. Selve ribbeina står i kontrast med den flate bakgrunnen og det forenklede ansiktet. Likevel er det gjentakelse i grene og ribbeina. Det blir en sort/hvit kontrast med forgrunnen mot bakgrunnen.
Collagen er bestående av et utsnitt av et skjelett, portrett og grener.
Bildene er tatt med ulike kamera med ulike innstillinger.
Portrettet er tatt med kompaktkamera, ISO 125, lukkerhastighet 1/1011 og blenderåpning f/2,4.
Skjelettet er tatt med Canon EOS 550D, ISO 6400, lukkerhastighet 1/15 og blenderåpning f/4.
Grenene er tatt med 
kompaktkamera, ISO 100, lukkerhastighet 1/60 og blenderåpning f/2,4.
5. Dyr

Her var ideen å fange øyeblikket og bevegelsen. Skyen er med på å gi fuglen bevegelse i bildet. Bildet er tatt i froskeperspektiv slik at bygningene får en mer dominerende og sterkere effekt. Ved at det er en bygning på hver side blir det balanse i bildet. Lyset treffer ovenfra og skaper skygge under vingene på fuglen. Fargene er blå mot gul, komplementærkontrast.
Bildet er tatt med Canon EOS 550D, ISO 800, lukkerhastighet 1/1250 og blenderåpning f/14

Her ville jeg få frem trofast venn bildet av hunden. Fargene er varme, lyset er mykt og varmt mot glasset og veggen. Lenkene kan være med på å vise at hunden er lenket til båten, til eieren. Stålstolpen til høyre rammer inn bildet sammen med rammene langs døren og kanten på båten. Hunden er plassert i høyre bildekant slik at det er luft mellom, fordi at effekten av hunden som ser mot noe blir vist.
Bildet er tatt med kompaktkamera, ISO 80, lukkerhastighet 1/220 og blenderåpning f/2,4

Her ville jeg få frem skilpaddens uttrykk. Vi kan se hvordan den strekker seg mot venstre bildekant. Lyset er varmt og mykt med et oransje skjær. Mønsteret på skilpadden gjentar seg i stenveggen. Vi får mørke linjer mellom flatene som skaper mønster. Vanndråpene oppe i venstre bildekant er med på å skape balanse da skilpadden skaper tyngde i høyre bildekant. I bakgrunnen har vi planter som gir farge til bildet, men som også er med på å lage en avkuttet bakgrunn.
Bildet er tatt med digitalkamera, ISO 100, lukkerhastighet 1/200 og blenderåpning f/3,3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar